Запитвания и контакти - 0877500665

Blog

Можем ли да избегнем санирането на блоковете?

kakwo-e-sanirane-izobg

Колкото и да е трудно от всяка гледна точка да се направи саниране на блок, то това трябва да се случи и то навреме. Колкото повече се отлага ремонта, толкова по-труден и скъп става той с времето. Връзките между панелите се разрушават неумолимо с времето. Няма начин да останат напълно здрави след петдесет години – желязото корозира.
Една от причината за влошаване на състоянието на междупанелните връзки е лошата изолация, която се е правила при запълване на фугите. За икономия на материали често те са запълвани с невероятни неща – хартии, вестници, картони, опаковки от строителни материали и какво ли не още. Всичко друго, но не и това, което трябва, а именно здрав материал, който да изолира желязото от околната среда надеждно. Това налага спешно саниране на много блокове, които биха могли да изкарат още дълги години, преди да се наложи ремонт, ако бяха построени качествено.
За съжаление, качественото строителство и сега е рядкост – всички строителни предприемачи бързат, използват евтини материали, не доизпипват нещата в дълбочина. Това, че една сграда изглежда здрава и стабилна, изобщо не може да бъде критерий за нейната здравина. Затова не само панелните блокове, но и много тухлени сгради и кооперации също имат нужда от саниране. Санирането не е само подмяна на междупанелни връзки. Това е капитален ремонт, при който се оглеждат всички носещи колони, поправят се повредени от времето елементи на сградата, сменят се дограмите. Ето защо изборът на правилната фирма за саниране е изключително важна стъпка – трябва да се проучат всички възможни варианти по различни начини, включително и интернет, където сериозните фирми имат свои сайтове и дават подробна информация.
На практика, това е процес, който до голяма степен прилича на изграждане на нова сграда, само че е по-трудно. Поправката е свързана с къртене, разбиване, полагане на нови материали, отново изграждане и измазване. Всичко това е трудоемък процес, който отнема много време и струва скъпо. За щастие, специално за саниране на блокове се отпускат пари по европейски програми, така че не е оправдано отлагане на този необходим ремонт.
Никой не обича ремонтите – разкъртени жилища, навсякъде хоросан, строителни материали. Апартаментите стават като бойно поле. За съжаление, саниране трябва да се направи, а трудностите по време на ремонта ще се забравят в момента, в който санирането приключи и в жилищата стане топло, приятно и комфортно. Тъй като при саниране се прави топлоизолация на целия блок, скоро хората ще усетят ползите от него, с по-ниските сметки за ток и парно.
За тези, които искат да избегнат саниране на блока, в който живеят, ще е неприятно да разберат, че от този процес не може да избягат. Рано или късно междупанелните връзки трябва да бъдат укрепени. Някои хора си мислят, че ремонта може да приключи само с това, без да се прави нищо друго. Да, би могло, но обикновено не се случва, защото в блоковете всичко вече има нужда от ремонт – дограмата е изгнила, покрива има нужда от хидроизолация и много други неща изникват по време на работата.
Всеки, който е започвал някакъв ремонт, знае, че като се започне с едно, после излизат още сто и едно неща за оправяне. Това, за съжаление, е така – откриват се проблеми, които изискват намеса – пукнатини, изгнил паркет, ръждясали тръби. Затова при саниране сградата почти се строи отново – всички важни елементи се подменят и ремонтират.

Прочетете още: