Blog

Най-често допусканите грешки при топлоизолирането

toploizolirane

Високите цени на тока, газта, дървата, въглищата и други енергийни източници, които са използвани за отопление ни подтикват все по-често да умуваме и да се замисляме как да направим жилището си така, че да намалим сметките си и да не даваме парите си излишно за отопление и охлаждането му. Това е една от причините за топлоизолиране на жилището ви, но не е единствената. Друга причина е, че добре направената изолация прави дома ни, освен топъл и уютен, а и да изглежда много добре външно. За да отговаря на всички изисквания, освен за съхранение на температурата и естетическия вид тя трябва да е поставена качествено, за да се избегнат неприятни ситуации като отлепването и падането и, каквито всеки от нас е виждал.

Грешките, които могат, но не трябва наистина да се допуснат при топлоизолиране може да са от различно естество. Някои от тях например са като се започне от вида на стените или другите повърхности, на които се поставя изолацията до избора на материали и не на последно място от компетентността на хората, които я изработват. За да се избегнат трябва внимателно да се подбере изпълнител на поръчката, който да е добре запознат с всички технологични изисквания, за да няма и никакви проблеми при експлоатацията и. Една от грешките, които се допускат още в самото начало е неправилната подготовка на повърхността, която трябва да се изчисти и измие от праха и да се изравни, за да може плоскостите да прилепват по-плътно.

Друга е избора на лепило, което трябва да е специално за тази цел, да е еластично и устойчиво на удар, а не да се използва такова, което е предназначено за плочки, каквато е масовата практика. Начина на поставяне на лепилото е също е много важен и се допускат много неточности, като то се поставя на топки, а не се прави рамка, необходима за доброто закрепване на плоскостта, което е предпоставка за отлепване и падането му след некачествено топлоизолиране. Често допускана грешка е също, че не се поставят дюбели, които допълнително заздравяват поставените според конкретния случай фибран, стиропор или други.

Много важно е плоскостите да се разминават, а не да са поставени една върху друга, защото по този точно начин се гарантира по-голяма здравина. Липсата на арматурна мрежа е недостатък, който някои фирми допускат при топлоизолиране на сгради. Следете внимателно работата на изпълнителите и материалите, които използват за се избегнат гореспоменатите грешки и да не ви струват допълнителни суми за недобре свършена работа. Най-сигурно е да се спрете на фирми, които са се доказали като добри изпълнители.

Прочетете още: