Blog

Саниране на сгради – лукс или необходимост?

sanirane-lux-neobhodimost

Много се говори в последните години за саниране на сгради, чийто гаранционен срок изтича. Става въпрос не само за панелни блокове, но и за друг тип строителство – сгради, строени преди 40 – 50 години, които вече са опасни за обитаване. Самото саниране е доста скъп процес, но живеещите в сградите имат право на финансиране, което осигурява половината средства. Въпреки това цената не е никак ниска, а при всеки ремонт първоначално определените пари никога не стигат. Затова освен кандидатстване за безвъзмездно финансиране хората, които ще санират своите сгради прибягват и до теглене на кредити.

В рамките на програмата за финансиране на саниране се организират дейности, които допълнително да подпомагат хората. Така се отпускат заеми на сдружения от собственици по удобна схема за изплащане и ниски лихви. Когато въпроса с финансирането се реши, идва време за избор на изпълнител. Това е важно решение и от него зависи крайният резултат, ето защо проучете внимателно и изберете подходяща фирма с нужните опит и знания. Може да проверите и в интернет, като някои фирми вече имат и сайтове, например izo.bg. Санирането е подкрепено от програми за енергийна ефективност, които налагат поставяне на външна изолация, хидроизолация на покрива, смяна на дограмата и други.

Първата стъпка при саниране на блокове е сканиране на металните свръзки между панелите. Това се прави със специална техника за дефектоскопия, която проследява какво е състоянието на метала, има ли скъсани връзки и кои са най-засегнати от корозия. Хубавото на тази методика е, че още преди началото на ремонта се знае кои връзки са засегнати, като тази информация се получава без да се кърти. Така се спестяват средства, тъй като може да не се пипат междупанелни връзки, които са в добро състояние.

Когато се направи основен технически преглед на една сграда, може да се разбере има ли смисъл тя да се санира. Може да се окаже, че е достатъчно здрава и не се налага много тежък ремонт. В такъв случай, ако хората все пак считат, че сградата трябва да се ремонтира, могат да ползват преференции по програмите за енергийна ефективност. Така ще се направи топлоизолация, ще се сменят дограмите и след ремонта, който ще струва доста по-малко на живеещите в сградата, ще се намалят драстично сметките за електроенергия и парно.

Ако в някой блок нарушените връзки не са много, саниране на сградата може да се извърши локално, само там, но по-добре е да се направи външна изолация на цялата сграда. Вярно е, че това е по-скоро лукс – всички строителни и ремонтни дейности са скъпи, но затова пък се повишава значително комфорта на живот. Отделно апартаментите в сградата повишават стойността си, цените им стават почти като ново строителство. Повишават се и наемите на офиси и апартаменти в сградата.

Ползите от саниране на сградите са големи, но не всички хора могат да отделят средства за това. Дори и с безвъзмездна финансова помощ цената на ремонтите е висока. Въпреки това, по-добре е да се намерят средства, защото е много по-добре да се вложат пет хиляди лева за саниране, отколкото да се търсят петдесет хиляди евро за нов апартамент. Санираната сграда става като нова, дори е по-здрава от някои новопостроени сгради. Това осигурява сигурно и комфортно жилище, което ще се ползва още дълги години. Това е един добър мотив за предприемане на саниране на сградата, в която живеем.

Прочетете още: