Blog

Вътрешна или външна топлоизолация да изберем?

vunshna-vutreshna-toploizolaciq

Какъв вид точно топлоизолация да изберем и коя е най-удачната за нашето жилище? Дали това да е външна или вътрешна е много сложен въпрос, на който не може или е трудно да се даде еднозначен и твърд отговор. Той зависи от жилището, в което живеем (площ, разположение и други фактори). Ако то е панелно например, според специалистите професионалисти е най-добре да се извърши изолирането външно, като най-голям недостатък е по-трудния му монтаж и полагане.

Естествено, за да се постигне истинска и по-добра ефективност трябва да се направи на всички апартаменти във входа. За помещения, които се отопляват по-рядко се препоръчва вътрешна, за да се избегне конденза и появата на мухъл. Основните предимства са, че тя е по-евтина и се поставя много лесно, но пък стеснява обема на помещението и не премахва проблема с влагата. При нея затоплянето става по-бързо, но и по-бързо изстива, докато при външната топлоизолация се спира изтичането на топлина и тя действа като акумулатор.

Когато самата топлоизолация е направена от външната страна на сградата значително подобрява вида и, а една добре подбрана мазилка я прави да изглежда като новопостроена, което също е голямо предимство. Този тип е много подходящ и за едноетажни къщи, като се обърне особено внимание на тавана, защото от него точно се губи най-много от топлината. Много са противоречиви и мненията за материала, който да се използва, някои препоръчват стиропор други фибран. Трайността на първия е по-малка, но е по-евтин, втория е по-скъп, но е по-надежден. Ако се колебаете и не можете сами да прецените на кой вид да се спрете и какви материали да използвате, намерете специалисти, които ще направят необходимите проучвания и ще ви посъветват на кой вариант да се спрете.

И двата споменати вида топлоизолация имат своите плюсове и разбира се недостатъци и се прилагат според конкретните случаи. Някои хора предпочитат да си направят и двата вида за по-сигурно, а и експертите го препоръчват, за да се избегнат влагата, конденза и мухала, особено ако до стената ви са допрени по-масивни мебели. Дебелината на изолационните материали е от голямо значение и зависи от конкретния случай, обикновено се използва около 5 см. за панелни жилища. За постигане на добра топлоизолация на дома от значение е и дограмата.

Прочетете още: