Саниране

Увеличаването на енергийната ефективност на жилищните сгради в България обикновено се простира до саниране на външната част на сградата, чрез полагане на различни по вида си топлоизолационни плоскости. За друга част от домакинствата санирането в най–добрия случай се състои и в монтиране на вътрешна топлоизолация. И така целия процес приключва до тук.

За жалост, за да бъде един дом енергоефективен всичко това съвсем не е достатъчно. Това може би са първите стъпки, но не единствените. За да се извлече максимална полза от процеса на саниране е необходимо той да бъде направен стъпка по стъпка от началото до края. Санирането най–общо представлява цялостен ремонт за сградата, като той включва:

 • поставяне на външна топлоизолация
 • поставяне на вътрешна топлоизолация
 • подмяна на ВиК инсталацията
 • подмяна на електрическата инсталация
 • поставяне на врати и прозорци с ниска въздухопроницаемост (PVC)
 • ремонтиране на покривите
 • подмяна на електрическите уреди с такива притежаващи енергоспестяващи параметри

Този процес има за цел цялостно обновяване и заздравяване на сградата, което от своя страна води до висока енергийна ефективност на зданието.

Процесът по саниране засяга изключително голям процент от жилищните и промишлените сгради в България. Тази нужда е породена главно от възрастта и неправилното поддържане на  тези съоръжения. До този момент не е изготвена официална статистика определяща точния брой на сградите нуждаещи се от саниране, но според Министерството на регионалното развитие боят на панелните здания е близо 700 хиляди. Ако към тях прибавим всички останали жилищни сгради строени преди десетки години тази цифра ще се увеличи значително.

Санирането на една жилищна или каквато и да е било друга сграда е единственият начин да увеличите нивото на комфорт в нея, както и да удължите живота на самата нея. Ако сте от хората мислещи в дългосрочен план, то вероятно вече сте се ориентирали и сте се запознали с новостите в строителството, а именно със санирането и топлоизолирането. Ако все още се колебаете да направите ли тази инвестиция ние ще ви помогнем с няколко основни факта.

-Цялостното саниране работи за вас и вашето семейство, като подобрява общото състояние на жилището ви. Веднъж отървете ли се от различните течове ще сложите край и на корозията. Ако не сте наясно, това е процес без коефициент на полезна дейност спрямо вашето жилище, корозията разрушава различни видове повърхностно чрез въздействието на фактори от околната среда.

 • Цялостното на саниране на дома ви ще допринесе за прекратяване появата на мухъл и влага, което от своя страна ще намали риска от поява на различни видове алергии.
 • Цялостното саниране ще намали шумовете от заобикалящия ви свят, като това ще допринесе за пълноценна почивка и спокоен сън на цялото ви семейство.
 • Цялостното саниране значително ще намали риска от възникване на пожари породени от неизправност на електроинсталацията.
 • Цялостното саниране ще намали разходите ви за електричество с почти 50%, което е доста сериозна сума, особено през зимния период.

Горепосочените предимства на санирането са достатъчен повод, за да се решите на тази крачка. Като начало може да ви се струва, че необходимите финансови средства са доста, но в дългосрочен план това се оказва изключително печеливша инвестиция, която ще ви предостави необходимия комфорт и сигурност, от които всеки има нужда.