Blog

Топлоизолацията – необходимост или каприз?

izolaciq-nijda-ili-kapriz

Преди години строителството се е извършвало чрез изграждане на стени от камък, кирпич и тухли, при което се е получавала дебелина от 70 см. и дори и повече. След време появата на панелките създаде цели комплекси от блокове, които са с много тънки стени. Новите сгради, които се строят с тухли и други материали, също не могат да достигнат дебелината на стените от времето на нашите дядовци. Затова сега се налага да се прави топлоизолация на сградите, защото през зимата хората буквално мръзнат, въпреки големите сметки, които плащат за отопление.

Старото строителство с дебелите каменни стени е осигурявало хладина през лятото и топлина през зимата. В днешно време няма как да се върнем към тези строителни технологии, затова още при проектирането на сградите се мисли за поставяне на топлоизолация. Дали студовете станаха по-интензивни, или сградите остаряват с годините, но много хора се замислят за топлоизолация.

Ние от Izo.bg често получаваме запитвания по въпроса кои са най-добрите материали за топлоизолация. На практика, отговорът на този въпрос не е еднозначен, тъй като всеки обект има своите особености. Ако е възможно да се направи външна изолация на цялата сграда, това е най-добрият вариант. В такива случаи, ако собствениците на сградата стигнат до единодушно решение да направят топлоизолация, те трябва да се обърнат към реномирана фирма. Така те могат да бъдат сигурни, че изолацията няма да падне при първия силен вятър.

  За съжаление, в последните години има много бригади от хора без нужното образование и квалификация, които се ангажират да правят външна изолация. Те претупват работата, икономисват от лепила и крепежни елементи, при което създават много некачествена топлоизолация. Широко се практикува поставяне на лепилото на топки, без да има ограничителна рамка по края на цялата плоскост. Това създава прави празни пространства като комини под изолацията, което е много опасно при пожар. Освен това този начин на работа влияе негативно на ефективността на топлоизолацията.

Другият “тарикатски” прийом, който използват некоректните работници, е поставяне на по-тънки плоскости от договореното или от друга марка, която е по-евтина. Така клиентът плаща скъпо, а получава некачествена работа. За да не се случват подобни нелепи разочарования, най-добре е хората да се обръщат към реномирани фирми. Специалистите на работят с най-качествените материали, като поставят изолацията по всички правила и изисквания. Затова фирмата дава на своите клиенти пет години гаранция, а реално изолацията издържа много повече без нужда от ремонти.

В някои ситуации не е възможно поставяне на външна изолация, затова хората се принуждават да правят вътрешна. Това е доста рисковано начинание, особено ако се прави с подръчни средства и собствени сили. За да се получи качествена вътрешна изолация без мухъл и конденз, е необходимо да се направи проект от опитен специалист. Вътрешната изолация стеснява помещението, макар и с малко. Въпреки че изглежда просто и лесно да се изолират стените, по-добре човек да не се захваща сам. Това определено не е работа за хора без опит, тъй като всяка грешка може да е с лош край. Не за друго, а заради влошаване на микроклимата в жилището от кондензирана влага под изолацията.

Прочетете още: