Запитвания и контакти - 0877500665

Blog

Високата цена за топлоизолация не е гаранция за високо качество

Монтажът на топлоизолация е действие, от което се нуждае всяка сграда. Много хора решават да изолират дома си, за да повишат енергийната му ефективност и да намалят сметките си за ток. Качествената топлоизолация многократно завишава комфорта на живот в жилището както през зимата, така и през лятото. Когато хората предприемат стъпки за търсене на фирма за монтаж на топлоизолация, те очакват да получат добро качество срещу високата цена, която плащат. За съжаление, не винаги се получава така.

Много бригади от строителни работници се занимават с монтаж на топлоизолация, без да имат нужната квалификация. Те работят с идеята да спечелят пари, без да се интересуват какво ще се случи с изолацията на клиентите след края на тяхната работа. Такива бригади често работят без да имат регистрирана фирма. Те не отговарят на никакви изисквания за квалификация и нямат нужните знания за технологичния процес при монтаж на изолация. Често пъти, при проверка на съответните органи след подаден сигнал, се оказва, че подобни работници извършват нелегална дейност и работата им е изключително некачествена.

Ако човек попадне на такава бригада, която работи с евтини материали, но на скъпи цени, то, за съжаление, няма да получи качествена работа срещу парите си. Некачествените материали няма да изолират добре стените, а в най-лошия случай плоскостите ще се отлепят и ще паднат след година – две. Такива сгради сме виждали много. Лошото е, че за падналата изолация едва ли ще успеят да получат компенсации, тъй като работниците, които са я правили вероятно изобщо не са имали фирма, която да поеме гаранцията, а съществува и възможността тези работници да не могат да бъдат открити и подведени под отговорност.

Когато купуваме хладилник за 500 лв., получаваме поне една година гаранция, а когато правим топлоизолация на жилището си, която струва над 5000 лв, не е разумно да оставим работата в ръцете на съмнителна бригада от работници. Разумното решение е да се избере реномирана фирма с доказани качества и множество отзиви от доволни клиенти. В такъв случай, освен сигурността, че топлоизолацията ще бъде монтирана от квалифицирани работници, клиентът ще има и гаранция за качество и съответно компенсации в случай на дефекти.  Гаранцията, особено когато тя е в писмен вид, е изключително важна, защото дори и фирмата да е коректна, може да пропусне да спази някое технологично правило по време на работа, което не е ваша вина и е справедливо разходите по отстраняването на евентуално възникналите проблеми да се поемат от тези, които са поставили топлоизолацията.

Синдромът евтини материали – скъпи цени на изолацията е често срещан в последните години, затова хората, решили да наемат фирма за топлоизолация трябва много да питат. Първо – за материалите – марка, цена, качества. Второ – методика на работа, начин на залепване на изолацията. Трето – завършени обекти от фирмата, отзиви от клиенти. След това тази информация трябва да се провери. Отговорите на всички тези въпроси могат да се намерят в интернет и чрез телефонни разговори със строителни хипермаркети за цените на материалите. Отзивите,  дадени от клиенти на фирмата, може да се проверят лесно, като просто им се зададат въпроси по телефон или e-mail.

Прочетете още: