Запитвания и контакти - 0877500665

Blog

Топлоизолацията е ефективна, ако е качествена

xps-izolaciq

За стените на много сгради може да се каже, че нямат добри топлоизолационни свойства. Най-добри в това отношение са старите къщи с каменни зидове, които осигуряват приятен хлад през лятото и съхраняват топлината през зимата. За съжаление новите сгради не могат да се похвалят с тези качества. Те имат голям коефициент на топлопроводимост, което е причинено от слабите топлоизолиращи качества на материалите, от които са изградени. Затова още преди изграждането им, на фаза проект, се мисли за бъдещо поставяне на топлоизолация.

Добра идея е да се потърси мнение от някоя реномирана фирма за топлоизолация, за да се уточни вида на материалите, подходящи за съответната сграда. Когато в едно жилище през лятото е адска жега, а през зимата – сковаващ студ, въпреки огромните сметки за ток, то няма друг изход, освен да се изолират стените. В много случаи външната изолация се поставя още при изграждането на новите сгради, но за старите това е ангажимент на собствениците. Често виждаме сгради на раета – един етаж изолиран, вторият – не, третият изолиран и т.н. Това е защото няма разбирателство между живеещите в сградата, някое семейство не разполага с пари или има междусъседски кавги, които пречат да се вземе единно решение.

В такъв случай трябва да се знае, че неизолираният етаж е проводник на студа и това много намалява ефективността на топлоизолацията. Така наречените термомостове крадат от сметките за ток на хората, които са си поставили изолация. Често тези хора решават освен външна да си поставят и вътрешна изолация, като така разходите им са двойни, но все пак успяват да получат нужния комфорт и икономия на електроенергия в жилищата си. За много сгради поставянето на външна изолация е недостижим лукс. Повечето от живеещите в сградата не желаят или нямат възможност да участват в поставянето на топлоизолация. В такива случаи хората решават да изолират апартаментите си отвътре.

Вътрешната топлоизолация отнема от пространството в помещенията, но затова пък, ако е добре изпълнена, дава доста добра ефективност. След поставянето и жилището ще се отоплява бързо и със значително по-малък разход на енергия. Специалистите, умеят да преценяват каква да бъде изолацията като вложени материали и начин на закрепване. Особено ефективна е изолацията в помещения, които имат парно или се отопляват с климатици. Така когато няма хора в жилището, отоплението се оставя на най-ниска степен и температурата се поддържа на добро ниво. Когато се върнат вкъщи обитателите на дома, вътре е приятно и комфортно, а разходът на енергия за постигане на това удобство е минимален.

Най-честата причина за повреждане на топлоизолацията е образуване на конденз между нея и стената. Това причинява напояване с влага на топлоизолиращата вата, която става проводник на студа и вече не е ефективна. За да се избегне този ефект, технолозите имат изпитани методи за отвеждане на излишната влага и недопускане на конденз. Клиентите могат да са сигурни в качеството на изградената топлоизолация, тъй като получават пет години гаранция. В този период, а и доста по-дълго време проблеми с изолацията няма да се получават, а ако все пак нещо се случи, фирмата поема отговорност.

Прочетете още: