Blog

Важни съвети при комбиниране външна и вътрешна топлоизолация

wutreshna-i-vunshna-izolaciq

Качествената изолация на жилището е не само препоръчителна, но и задължителна, ако искате да запазите дома си от влага, мухъл и проникване на студен въздух. Външната изолация предпазва от вредни атмосферни влияния и разрушаване на сградата. С помощта на топлоизолацията се предотвратява процеса на замързване на водата в пукнатините и фугите на сградата. Най–оптималното решение е комбинация от вътрешна и външна изолация. За извършване на топлоизолацията се използват плоскости, които са изработени от гипсокартон.

Вътрешна изолация

Вътрешна изолация

Когато се говори за комбинация от вътрешна и външна изолация трябва да се следи за спазването на правилата за монтирането на гипсокартонените плоскости. Когато се премине към изграждане на рамката, UD профилите, които се използват трябва да бъдат облепени със звукоизолираща лента с ширина около 30мм. Парче от тази лента трябва да бъде поставено зад директните окачвачи. Поставянето на конструкцията може да бъде проблем, когато се прави изолация на апартамент. Неизбежно е да се стигне до отнемане от пространството. В тези случаи, конструкцията трябва да бъде монтирана на отстояние около 50мм. За да се прекъсне термомоста се поставят ивици от ватата в CD профилите. Когато се приключи с полагането на ватата е задължително да се постави парапропускливо фолио. Ако техникът, който извършва изолацията реши да пренебрегне това правило, не след дълго в помещенията ще се появят влага и мухъл. Парапропускливото фолио позволява на стените да дишат и предотвратява процеса на конденз. Когато се приключи с поставянето на фолиото се пристъпва към монтиране на гипсокартонените плоскости. Клиентите трябва да бъдат винаги внимателни, когато се доверяват на майстори за тази работа. Според установеното правило за качествена изолация, винаги се поставят два слоя плоскости от гипсокартон. Дебелината им е около 12,5мм. Ако монтажникът реши да си спести единия слой, то след приключване на ремонтната дейност, в помещението ще се създаде ефект на кънтящо ехо. Получената обшивка няма да притежава необходимите здравина и устойчивост. Когато се монтират плоскостите трябва винаги да се оставя разстояние между пода и плоскостта и пода и тавана. Образувалата се фуга е с размери около 10-15мм. За да направи качествена външна изолация е необходимо да сеизвърши изолиране както на стените, така и на тавана. Ако се направи компромис с тавана, това неминуемо ще доведе до появата на мухъл и влага в сградата.

Изолация на покрив

През последните няколко години се наблюдава частично изолиране на панелни жилища. Резултатът след ремонтните дейности не е очаквания, тъй като изолиращите материали се поставят само върху части от сградата. За да се постигне оптимален резултат, специалистите в областта на строително – ремонтните дейности препоръчват да се използват изолационни плоскости с дебелина около 8мм. Комбинирането на вътрешна и външна топлоизолация е решението за справяне с появата на мухъл и влага в цялата сграда. Когато се извършва от специалисти, те ще направят необходимите измервания между стените и изолационните материали, за да са сигурни, че сградата ще може да диша. За да се радвате на отличен резултат, направете комбинирана изолация на цялата сграда.

Снимка от: knaufinsulation.co.uk и simplyrenewable.com

Прочетете още: